Laatikkoviini

Linna Barissa laatikkoviini tarkoittaa viiniä, joka poikkeaa normaalista valikoimasta. Sitä tilataan pieni erä (laatikollinen) kerrallaan, odotellaan, maistellaan, ihmetellään ja kun se on loppu, tilataan uusi laatikollinen – jotain muuta.
Laatikkoviinin tehtävä on tuottaa meille hupia ja sivistystä, uusia kokemuksia sekä päiviteltävää raitille.
Hyvät naiset ja herrat, saammeko esitellä:

PATA TRAVA

Tuottaja: Jason Ligas

Vuosikerta: 2018

Alkoholiprosentti: 13%

Rypäle: Xinomavro

Tyyppi: Rose

Paikka: Pella, Kreikka

Luokittelu: Natural

Tuoksu ja maku: Ensivaikutelma tuo välimeren aromit maistajan lasiin. Tuoksu antaa mineraaleja ja oliivin ja tumman luumun aromeita, sekä ison tujauksen salviaa ja erilaisia mausteita. Viini on täyteläinen ja runsas, varsinkin tuoksun suolaisuus on vahvasti läsnä. Miellyttävä hapokkuus tuo viiniin sen kaipaamaa tasapainoa ja eloa.

Alkuperä ja valmistus: Rypäleet poimitaan savi- ja kalkkipitoisilta tarhoilta n. 150 metrin korkeudesta. Mehu puristetaan suoraan isoihin terästankkeihin, joissa alkoholikäyminen tapahtuu. Tämän jälkeen viiniä kypsytellään vanhoissa tammitynnyreissä neljän kuukauden ajan. Viiniä ei suodateta, tai kirkasteta.

Ruokasuositus: Kokonaisena grillattua makrillia antiboise-soosilla, ja ääntä kohden!

Valmistajasta: Muinaisista ajoista lähtien Pellan alueella Pohjois-Kreikassa on ollut runsaasti viininviljelyä, ja alue on tunnettu Kreikassa hyvistä viinitarhoistaan ja pitkästä historiasta. Paikallisista rypäleistä tunnetuimmat lienevät Retsinaankin käytetyt Roditis ja Assyrtiko, joista muovautuu osaavissa käsissä ainutlaatuisia ja todella herkullisia viinejä. Tätä nykyä viininviljely kukoistaa alueella, ja loivat auringon hellimät rinteet ovat täynnä viinitarhoja. Jason Ligas sai pienen viinitilan hoitaakseen vanhemmiltaan, ja alun alkaen kantavana ajatuksena oli tehdä hiukan tylsistä ja aliarvostetuista rypäleistä, Rodisista ja Assyrtikosta, jotain erityistä joka ilmentää aluetta ja sen ainutlaatuisuutta, modernilla fiiliksellä. Jason on opiskellut enologiksi Ranskassa ja sieltä ovat peräisin myös tilalla harjoitetut luonnonmukaisen viininviljelyn opit. Juuri omavarainen biodynaaminen viljely, kontrolloidut satomäärät ja kaiken keskipisteenä oleva ’terroir’- ajattelu ovat nostaneet Ligasin tilan yhdeksi alueen ehdottomista huipuista.
Tarhoja Ligasilla on kymmenisen hehtaaria, joista kuusi on kirjoitettaessa tuottavia. Paikallisten Roditiksen, Assyrtikon, Kydonitsan, Ximomavron ja Limnoian lisäksi Jason viljelee kansainvälisistä lajikkeista Sauvignon Blancia ja Merlot’a. Maaperä tarhoilla on savea ja hiekkamaata, joka antaa viineihin niiden raikkauden ja herkullisuuden. Tilan kellaria on modernisoitu viimevuosien aikana ja muun muassa lämpötilakontrolloitujen tankkien myötä tekeminen on siirtynyt nykyaikaan, ja rypäleistä saadaan tuotua esiin niiden ominaisuudet täydellisesti. Biodyymisten oppien mukaisesti satomäärien kasvu tapahtuu ilman pakottamista, ja kaikella tekemisellä pyritään turvaamaan olemassaolevien rypäleiden parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet, sekä laadun ja määrän ideaali balanssi. Natural wine- protokollan mukaisesti viinit saavat käydä luonnollisilla hiivakannoilla, niitä ei suodateta eikä kirkasteta, ja sulfiittien kanssa ollaan varovaisia. Lopputuloksena on todella herkullisia ja ehdottoman omaleimaisia naturaaleja viinejä, jotka omaavat huikean nauttimispotentiaalin.